Alarmsystemen: welke soorten zijn er en wat kosten ze?

Wil je met een veilig gevoel de deur uit of je bed in, dan hoef je je met een gedegen alarmsysteem geen zorgen te maken. Er bestaan veel soorten alarmsystemen; van heel basic tot heel geavanceerd, compleet met bijvoorbeeld brandmelders, camerabewaking en buitensirenes. Wat voor systeem je kiest, hangt samen met de locatie of omgeving waarvoor het bedoeld is. Als winkel of bedrijf kun je andere wensen hebben dan voor een woning.

Wat kost een alarmsysteem?

De prijzen van alarmsystemen zijn uiteraard afhankelijk van het type en de extra opties die je kiest. Ga je voor een basic alarmsysteem of kies je voor een professioneel systeem met alles erop en eraan? In het laatste geval ben je vanzelfsprekend veel meer kwijt, maar ben je wel verzekerd van een goed beveiligd huis of pand. De prijzen van een professioneel alarmsysteem beginnen bij een paar honderd euro en kunnen oplopen tot een paar duizend euro.

Kosten verschillende alarmsystemen

Via onderstaand overzicht krijg je een idee van de prijzen van professionele alarmsystemen. Wil je dat er automatisch melding gemaakt wordt bij een alarmcentrale van een beveiligingsbedrijf als er iets gebeurt? Dan betaal je hiervoor abonnementskosten.

Type alarmsysteem Kosten
Bekabeld alarmsysteem € 1.200 - € 2.500
Draadloos alarmsysteem € 750 - € 2.500
Alarmsysteem plus camerabewaking € 1.500 - € 4.000
Alarmsysteem plus brandmeldinstallatie € 1.200 - € 3.000
Aansluiting op een alarmcentrale € 75 tot € 300 per jaar

--

Welk alarmsysteem kies je?

Wat voor mogelijkheden zijn er allemaal voor alarmsystemen? En hoe kies je nu de installatie die het best bij je past? Om je op weg te helpen, vind je hier de verschillende opties en nodige informatie op een rij. Ook kun je in één keer tot wel zes offertes aanvragen bij verschillende alarmsysteemexperts, zodat je de verschillende mogelijkheden goed kunt vergelijken.

Functies van je alarmsysteem

Voordat je een alarmsysteem laat plaatsen, is het handig te bedenken welke functies je wilt koppelen aan je alarminstallatie. Bijvoorbeeld:

  • Inbraakbeveiliging
  • Brandmeldinstallatie
  • Camerabewaking

Je kunt deze functies ook combineren in één systeem.

Draadloos of bekabeld alarmsysteem?

Je hebt draadloze alarmsystemen en alarmsystemen met kabels. Een draadloos alarmsysteem heeft als voordeel dat er geen gaten geboord hoeven te worden om kabels doorheen te trekken. Dat maakt het aanleggen van de installatie een stuk eenvoudiger. Heb je al kabels in huis waar je het alarmsysteem op kunt aansluiten? Dan kan het interessant zijn om voor een bekabeld systeem te kiezen. In dat geval ben je voordeliger uit. Er zijn ook hybride varianten, waarbij je alarmsysteem deels draadloos en deels met kabels werkt.

Alarmsysteem voor bedrijven

Ben je op zoek naar een alarmsysteem voor bedrijven? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk iets specifiekere wensen dan voor een woning. Zo kun je je alarmsysteem bijvoorbeeld voorzien van toegangscontrole en een brandmeldsysteem met sprinklers. Heb je een winkel? Dan kun je behoefte hebben aan weer een ander type alarmsysteem, bijvoorbeeld met beveiligingspoortjes en rolluiken. Je kunt dit allemaal meenemen wanneer je offertes gaat aanvragen.

Uitbreidingsmogelijkheden voor je alarmsysteem

Behalve met camerabewaking en een brandalarminstallatie, kun je je alarmsysteem nog verder uitbreiden met de volgende functies:

  • Buitensirenes
  • Schriklicht
  • Afstandsbediening
  • Sms-functie
  • Koolmonoxide-alarm

Heb je een uitgebreid domoticasysteem waarin je vanaf je smartphone bijvoorbeeld je rolluiken en verwarming bedient? Dan kun je je alarmsysteem hierin integreren.