Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Dakkapel modellen, soorten en mogelijkheden

Dakkapel modellen

Dakkapellen zijn er in diverse soorten, maten en materialen. Volledig afhankelijk van de bouwstijl van het huis en de wensen van de klant. Zo zijn er onder andere dakkapellen met platte, schuine, puntige en lessenaars daken, verlengde en verhoogde nokken, wenkbrauw- en trapeziumachtige vormen, etc. Over het algemeen is het model van een dakkapel variabel aan de hand van de volgende eigenschappen:

  • De vorm van het dak
  • Stijl / architectuur (de vorm van de dakkapel)
  • Materiaalkeuze
  • Verdeling van de ramen / deuren
  • De kleur van de dakkapel
  • Constructie van de dakkapel

De vorm van het dak

Een dakkapel is een verlengstuk van je huis dat stijl geeft aan het uiterlijk. De vorm van een dakkapel is daarbij erg belangrijk en er zijn daarin vele mogelijkheden. De basisvorm van een dakkapel wordt gevormd door het type dak en/of de helling, de zijwangen en de voorkant.

Dak

Het dak kan bestaan uit onder meer een plat dak, zadeldak, lessenaarsdak, rond dak en schuin aflopend dak. Waarbij de helling kan variëren van plat, naar flauw, rond en stijl. Het type dak is de belangrijkste vormgever van een dakkapel en is vaak een afweging tussen smaak, kosten en duurzaamheid. Hoewel een plat dak goedkoper is in aanschaf, is er een groter risico dat er over de jaren heen water het huis binnen kan dringen. Op de dakbedekking (het dakleer) van een plat dak kan namelijk water blijven staan door verstopte afvoeren en het dakleer kan zijn waterdichtheid verliezen door teveel zon en/of hoge temperaturen. Een schuin dak daarentegen heeft hier minder kans op, doordat regenwater door de schuine helling direct wegstroomt. Maar een schuin dak heeft een complexere constructie en is daardoor duurder in aanschaf.

Zijwangen

De zijwangen zijn afhankelijk van de grootte van de dakkapel, de gebruikte materialen en de helling of schuinte van het dak waarop deze is geplaatst. Bij een dak met een helling van 45 graden kan de zijwang een mooie rechthoekige driehoek vormen.

Voorkant

De voorkant van de dakkapel is in eerste instantie ondergeschikt aan het gekozen dak en wordt vervolgens bepaald aan de hand van de indeling van het kozijn (ramen, vensters en deuren), de hoogte, een eventuele borstwering en de decoratie.

Stijl / architectuur (de vorm van de dakkapel)

Door de eeuwen heen hebben dakkapellen een rijke architectonische historie achtergelaten. De oudste nog aanwezige dakkapellen in Nederland stammen uit de 15e en 16e eeuw en zijn kleine topgeveltjes opgetrokken uit steen en hout die de panden een groter aanzien gaven, vaak voorzien van stenen tuitgevels, gotische en/of renaissance trapgevels met toppinakels.

De stijl van de dakkapel evolueerde in de 16e, 17e en 18e eeuw naar houten dakkapellen met rieten, leien en/of loden daken, waarbij de voorgevel werd voorzien van vleugelstukken en frontons met half ronde vormen ter verfraaiing.

Tijdens de 19e en 20e eeuw vereenvoudigde de stijl en werd er ook vaker gebruik gemaakt van opstekende boeiboorden en/of grote dakramen, vooral bij de typische mansardedaken. Tegenwoordig ziet men veelal strak vormgegeven dakkapellen opgetrokken uit hout of kunststof eventueel met houtnerf. De dakkapellen zijn voorzien van boeiboorden en de voorkant bestaat uit een raamkozijn met twee of drie draai-kiepramen.

Materiaalkeuze

Een dakkapel wordt gemaakt van verschillende materialen. Van hout en kunststof, tot , EPDM, zink, lood en glas. Elk onderdeel van de dakkapel heeft zijn eigenschappen en –vereisten, waarvoor verschillende materialen nodig zijn. De onderdelen van een dakkapel zijn: (draag)constructie (dakbalklaag, slapers), kozijn, ramen, ventilatieroosters, zijwangen, boeiboorden, dakbeschot en isolatie, dakbedekking, hemelwaterafvoer en de afwerking (oa. vensterbank).

De basis van de gekozen materialen ligt bij de volgende eigenschappen: stijl / look, onderhoud, warmte- en geluidsisolatie, kleurvast, kosten, brandwerendheid, levensduur en duurzaamheid.

Van oudsher wordt de constructie van een dakkapel van hout gemaakt. Waarbij deze is voorzien van een zachte houtsoort, meestal vurenhout. Het kozijn wordt gemaakt van meranti en voor de afwerking gebruikt men red cedar of meranti. Dit zijn tropische hardhoutsoorten, waardoor ze weersbestendiger en duurzaam in gebruik zijn. Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor een kunststof kozijn, – boeiboorden en -zijwangen (trespa, keralit) omdat deze onderhoudsarm zijn.

Kijk hier voor meer informatie over dakkapel materialen.

Verdeling van de ramen / deuren

Bij de aanschaf van een dakkapel kun je de indeling van de ramen in het kozijn volledig zelf bepalen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de afmetingen van het kozijn. Er zijn vier soorten ramen waaruit kan worden gekozen:

  • Vaste ramen (kunnen niet open)
  • Draairamen (draaien open naar buiten)
  • Draai-kiepramen (draaien en kiepen open naar binnen)
  • Uitzetramen (kantelen open naar buiten, scharnieren zitten aan de bovenzijde)

Vaak kiest men voor een combinatie van val en draai-kiepramen met vaste ramen, maar dit is geheel naar eigen keuze. De ramen kunnen ook worden voorzien van een of meerdere ventilatierooster(s). Indien de dakkapel een aangrenzend balkon heeft, kan deze eventueel worden voorzien van een of meerdere deuren.

De kleur van de dakkapel

In principe ben je volledig vrij in het kiezen van een kleur voor je dakkapel, mits deze past binnen de directe omgeving. Indien er een bouwvergunning is vereist, dan dienen de kleuren aan de gemeentelijke welstandsnota te voldoen. In andere gevallen is er een zogenaamde ‘excessenregeling’, zodat de gemeente wel kan optreden tegen buitensporigheden.

Stijl en kleur

De stijl van een dakkapel is natuurlijk afhankelijk van de gekozen kleur. Vaak kiest men voor een crème- of witte dakkapel, waarbij zowel het boeiboord, kozijn en de zijwangen dezelfde kleuren hebben. Andere veelvoorkomende gevalen zijn donker gekleurde zijwangen en boeiboord, in combinatie met een wit of lichtgekleurd kozijn.

Over het algemeen zijn de volgende kleuren mogelijk voor een dakkapel: antracietgrijs, crème, dennengroen, donkerbruin, ivoor, kwartsgrijs, lichtgrijs, monumentenblauw, mosgroen, reinwit, rood, staalblauw, steenrood, wijnrood, wit, zwart.

Constructie van de dakkapel

De wijze waarop de dakkapel op het huis wordt geplaatst kan invloed hebben op het model dakkapel. Dakkapellen die vooraf in de fabriek worden gefabriceerd en ter plekke met een hijskraan op het dak worden geplaatst, zogenaamde prefab dakkapellen, hebben veelal standaard afmetingen en mogelijkheden. Traditionele dakkapellen daarentegen worden met losse bouwmaterialen op het dak opgebouwd. Dit heeft als voordeel dat je volledig de eigen hand hebt in hoe de dakkapel eruit komt te zien, onder andere qua vormen, afmetingen en kleuren.