Dakkapel plaatsen: wat komt erbij kijken?

Denk je erover een dakkapel te laten plaatsen? Een goede en slimme oplossing als je meer leefruimte wilt. Ongetwijfeld wil je een aantal dingen weten. Een eerste belangrijke vraag is natuurlijk: wat zijn de prijzen van een dakkapel? Maar ook: hoe lang duurt het om een dakkapel te laten plaatsen? Welke regels gelden er? Moet je een vergunning aanvragen? En wat komt er verder allemaal kijken bij het plaatsen van een dakkapel?

Kosten en duur van het plaatsen van een dakkapel

Hoeveel het kost om een dakkapel te laten plaatsen en hoeveel tijd je eraan kwijt bent, heeft onder andere te maken met het type of model dat je kiest. Ook de manier van plaatsen heeft invloed; je kunt een dakkapel ter plekke en op maat laten bouwen op je dak. Maar er zijn ook prefab dakkapellen, die al in de fabriek worden voorgeproduceerd en daardoor ‘kant- en klaar’ zijn. Dit is de snelste en voordeligste optie.

In onderstaande tabel krijg je een indicatie van de prijzen per type dakkapel.

Prijzen per soort dakkapel

Soort dakkapel Prefab (kant-en-klaar) Traditioneel (maatwerk)
Hout Vanaf € 3.000 Vanaf € 3.950
Kunststof Vanaf € 3.500 Vanaf € 4.450
Polyester Vanaf € 4.500 -

--
Wil je meer weten over de kosten? Lees meer over prijzen van dakkapellen.

Hoe wordt een dakkapel geplaatst?

Een dakkapel op je zolder biedt je veel voordelen: meer lichtinval, gebruiksruimte en ventilatiemogelijkheden. Maar hoe gaat het plaatsen van een dakkapel in zijn werk? Dat gebeurt in een aantal stappen:

1: Maken van een daksparing
De eerste stap is het maken van een sparing in je dak, afgestemd op de breedte van je dakkapel. Dit gebeurt meestal met een kettingzaag. Bij het maken van de uitsparing houdt de aannemer rekening met:

  • De breedte van je dakpannen: de dakpannen moeten goed aansluiten op de dakkapel
  • De gording: dit is de horizontale houten draagbalkconstructie in je dak. Soms is het nodig om de gording door te zagen. In dat geval wordt er een nieuwe draagconstructie (ook wel raveel of raveling) aangebracht om te zorgen dat je dak zijn stevigheid behoudt.

2: Plaatsen van de dakkapel
Als de daksparing is gemaakt, zit er een groot gat in het dak, waarin de dakkapel wordt geplaatst. Dat kan op twee manieren:

  • Bij de prefab methode is de dakkapel in de fabriek al voorgeproduceerd. Deze ‘kant-en-klare’ dakkapel wordt met een telescoopkraan op het dak gezet en in de uitsparing geplaatst. Daarna wordt de dakkapel vastgezet met balk- en of hoekgrijpankers.
  • Bij een traditionele dakkapel wordt eerst een draagconstructie gemaakt. Daarbij let de aannemer op de stabiliteit van je dakconstructie. Het platte dak van de dakkapel wordt vastgemaakt met balkankers aan de gording in het dak of aan de nieuw aangebrachte draagconstructie. Recht onder het kozijn komt een staande wand (oftewel: knieschot) die de dakkapel ondersteunt. Het kozijn zelf draagt de balken van het platte dak, die de aannemer vastzet met hoekgrijpankers.

3: Isolatie en afwerking van de buitenkant van de dakkapel
Zodra de dakkapel is geplaatst, gaat de aannemer aan de slag met de afwerking. Als eerst zal hij de dakkapel wind- en waterdicht maken, zodat je er zo snel mogelijk weer warm en droog bij zit. Om je dak(kapel) goed te isoleren, neemt de aannemer doorgaans de volgende maatregelen:

  • Boven op de dakkapel komen dakplaten, die worden bedekt met een waterwerende en dampdoorlatende folie. Deze folie weert regenwater en zorgt er tegelijkertijd voor dat vocht van binnen naar buiten kan verdampen.
  • Op de folie komt isolerende dakbedekking van bitumen, EPDM, PVC of polyester. Naden worden goed afgedekt met isolatietape of dichtgekit.
  • In het dak en de dakkapel wordt minerale, goed isolerende wol gelegd.

4. Afwerking binnenkant van de dakkapel
Als de buitenkant van de dakkapel afgewerkt is, is de binnenkant aan de beurt. Denk aan het plaatsen van een vensterbank. Ook het plafond van de dakkapel en de zijwanden worden afgewerkt. Voor het plafond kies je uit verschillende materialen, zoals gipsplaten, multiplex of schrootjes. Ook kun je hierin verlichting laten aanbrengen, bijvoorbeeld spotjes. De wanden zijn meestal gemaakt van MDF. Voor de ruimte onder de vensterbank (het knieschotten) kun je schuifdeurtjes laten plaatsen, zodat je die ruimte slim kunt benutten.

Je kunt er ook voor kiezen de binnenkant van de dakkapel zelf af te werken, zodat je bespaart op de kosten.

Wat zijn de regels voor het plaatsen van een dakkapel?

Als je een dakkapel laat plaatsen, heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als de dakkapel aan de voorkant van je huis komt. Welke regels er precies gelden, verschilt per gemeente. Het beste is dus om bij je eigen gemeente aan te kloppen voordat je een dakkapel laat plaatsen. Sommige leveranciers bieden aan de vergunningaanvraag voor je te regelen. Let hier dus ook op als je offertes gaat vergelijken.