Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel (meervoud: dakkapellen) is een overdekte constructie of uitbouw, veelal voorzien van een of meerdere ramen, die verticaal uitsteken buiten het vlak van een schuin of hellend dak. Dakkapellen worden vaak gebruikt om de bruikbare ruimte op een zolder te vergroten en raamopeningen te creƫren in een dakvlak, zodat er sprake is van meer lichtinval en ventilatie wat de ruimte leefbaarder maakt. Daarnaast bepaalt het het aanzien en het silhouet van een gebouw.

Leuk weetje: Pakhuizen werden vanaf de 15e eeuw vaak voorzien van dakkapellen, zodat goederen buitenlangs omhoog konden worden gehesen. De voorgevels van de panden werden dan schuin naar voren gebouwd, zodat de goederen niet tegen de voorgevel konden komen tijdens het takelen.

Hoe wordt een dakkapel geplaatst?

Een dakkapel kan op twee manieren worden geplaatst. Enerzijds waarbij er op locatie door timmerlieden handmatig een dakkapel wordt opgebouwd en gemonteerd. De zogenaamde traditionele methode. Anderzijds kunnen dakkapellen vooraf in elkaar worden gezet tot prefab constructies die later middels een hijskraan op positie wordt geplaatst en ter plekke worden afgewerkt. Als de dakkapel op locatie wordt opgebouwd, dan kan dit een of meerdere dagen duren, maar het voordeel is dat de dakkapel volledig op maat kan worden gemaakt. Prefab dakkapellen zijn vaak standaard constructies en worden doorgaans in een dag geplaatst. In beide gevallen moeten de bouwvakkers op locatie eventuele dakpannen verwijderen, een gat zagen in het dak en na plaatsing de hele constructie (waterdicht) afwerken.

Wat zijn de voordelen van een dakkapel?

Dakkapellen worden veelal geplaatst om de ruimte van een zolder- of slaapkamer te vergroten en raamopeningen te creƫren in een dakvlak, zodat er sprake is van meer lichtinval. Over het algemeen heeft een dakkapel de volgende 6 voordelen:

  • Toename van de beloopbare ruimte, waar de dakkapel zich bevindt. Meer lichtinval, ook ten opzichte van het plaatsen van een of meerdere dakramen. Tevens hoeft daardoor minder vaak de elektrische verlichting aan.
  • Betere sfeer in de zolderkamer. Door de toename van de beloopbare ruimte en de lichtinval is er qua interieur meer mogelijk om zo de sfeer te vergroten.
  • Makkelijker om van binnen naar buiten te kijken en te genieten van het uitzicht.
  • Geeft het huis meer uitstraling, mede doordat de dakkapel precies in de stijl van het huis kan worden gebouwd.
  • Hogere verkoopwaarde van het huis, doordat de ruimte met de dakkapel leefbaarder wordt door de extra ruimte en lichtinval. Daarnaast heeft een dakkapel een onderscheidend vermogen ten opzichte van andere huizen in de buurt.
  • Makkelijker om de ruimte te luchten als de ramen van de dakkapel open worden gezet.
  • Extra vluchtweg voor noodgevallen zoals brand.

Nadelen van een dakkapel

Als je twijfelt over de aanschaf van een dakkapel kun je natuurlijk allerlei nadelen bedenken. Hier geven we een kort overzicht van een aantal nadelen en de bijbehorende contra-argumentatie.

  • Een dakkapel is duur. Bij de aankoop van een dakkapel zit inderdaad een prijskaartje. Maar is dit duur? Een dakkapel kan met de juiste keuzes en materialen redelijk goedkoop worden uitgevoerd en kan de waarde van de woning verhogen doordat de ruimte waar de dakkapel zich bevindt veel leefbaarder is (meer doorloopruimte, lichtinval en ventilatie). De waarde van de woning kan zelfs meer toenemen dan de prijs van een dakkapel.
  • Een dakkapel plaatsen is veel werk. Tegenwoordig kan een dakkapel al binnen een dag worden geplaatst en afgewerkt.
  • Een dakkapel is onderhoudsintensief. Houten dakkapellen dienen een keer in de vijf jaar geverfd te worden, maar aangezien de dakkapel vaak wordt geplaatst op een hoogte waar je moeilijk bij kan, worden ze tegenwoordig vaak van kunststof gemaakt. Kunststof dakkapellen hoeven niet geschilderd te worden en zijn erg duurzaam. Een dakkapel van kunststof is erg onderhoudsarm.