Je dak isoleren

Wil je je dak isoleren? Een slimme keus, want dakisolatie kan je veel opleveren. Via je dak kun je namelijk tot wel dertig procent van de warmte in je huis verliezen! Dakisolatie biedt je daardoor niet alleen veel extra comfort maar ook een flinke kostenbesparing. De investering heb je meestal binnen een paar jaar terug.

Kosten dakisolatie

Wat kost dakisolatie? Die vraag is afhankelijk van verschillende factoren. Zo maakt het uit of je een plat of een schuin dak hebt en kun je ervoor kiezen de binnen- of de buitenkant van je dak te isoleren. Nog een andere optie is het isoleren van de zoldervloer, als je deze niet gebruikt als leefruimte. Ook zijn er verschillen in kosten wat betreft het type isolatiemateriaal. Wat ben je grofweg kwijt aan de verschillende vormen van dakisolatie? Onderstaande tabel geeft je een indicatie.

Wat wil je isoleren? Binnenkant Buitenkant
Schuin dak € 20 - € 50 per m² € 40 - € 60 per m²
Plat dak € 30 - € 40 per m² € 70 - € 115 per m²
Zoldervloer € 25 - € 35 per m² N.v.t.

Bovenstaande prijzen zijn exclusief afwerking.

Mogelijkheden dakisolatie

Welke mogelijkheden heb je qua materiaal voor je dakisolatie?

 • Isolatieplaten van EPS, XPS, PUR of PIR
 • Isolatiedekens van glaswol of steenwol
 • PUR-schuim
 • Aluminium noppenfolie
 • Natuurlijke materialen, zoals kurk, hennep, cellulose, hout- of schapenwol

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn snel te plaatsen doordat ze in verschillende maten verkrijgbaar zijn en daardoor makkelijk in te passen zijn. Bovendien zijn ze geluidswerend. Isolatieplaten zijn er in verschillende materialen:

 • EPS: geëxpandeerd polystyreen, oftewel piepschuim. Dit is een licht materiaal dat goed bestand is tegen vocht.
 • XPS: vergelijkbaar met EPS, maar dan met een net wat beter isolerend vermogen. Dit is dus iets kostbaarder.
 • PUR: polyurethaan, heeft een heel hoge isolatiewaarde, waardoor je er geen hele dikke laag van hoeft aan te brengen.
 • PIR: polyisocyanuraat, heeft een nog betere isolatiewaarde van PIR en is ook iets brandveiliger. Daarom kost dit type isolatieplaten ook net wat meer.

Nadeel van isolatieplaten is dat de synthetische materialen waar ze van gemaakt zijn niet bepaald milieuvriendelijk zijn.

Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn over het algemeen dikker dan isolatieplaten. Ze zijn gemaakt van wol, gecombineerd met gerecycled glas (glaswol) of vulkanisch gesteente (rots- of steenwol) en hebben een hoge isolatiewaarde. Bovendien zijn ze geluidsisolerend en gemakkelijk te verwerken, waardoor ze veel worden gebruikt. Wel is het lastiger om mee te werken, omdat er vezels vrij kunnen komen die schadelijk zijn voor je huid.

PUR-schuim

PUR-schuim: polyurethaan is er ook in sprayvorm. Dit kan gemakkelijk in gaten en kieren worden gespoten en is dus ideaal om te gebruiken rondom leidingen en buizen en voor dakisolatie. Er hoeven dan geen platen of dekens op maat gemaakt te worden.

Aluminium noppenfolie

Dit is de meest eenvoudige en voordelige manier van dakisolatie. Je kunt dit folie gemakkelijk aanpassen aan je dak en daardoor kun je dit materiaal ook zelf aanbrengen. Het is wel verreweg het minst krachtig in vergelijking tot de andere isolatiematerialen voor je dak.

Milieuvriendelijke dakisolatie

Je kunt voor je dakisolatie ook gebruik maken van milieuvriendelijke en recyclebare materialen, zoals houtwol, schapenwol, cellulose, hennep of kurk. Ze zijn over het algemeen wel duurder in aanschaf, maar brengen geen schadelijke of irriterende stoffen met zich mee. Nadeel is dat hennep en papiervlokken niet geschikt zijn voor vochtige omstandigheden.

Hoe maak je je keuze voor dakisolatiemateriaal?

Om te bepalen welk type isolatiemateriaal geschikt is, kun je kijken naar:

 • Je budget
 • De vorm en constructie van je huis
 • De mate van isolatie
 • De mate van geluidswerendheid
 • Hoe milieuvriendelijk het materiaal is

Dikte van het isolatiemateriaal

Hoe dik het isolatiemateriaal moet zijn dat je voor je dak gebruikt, hangt samen met de isolatiewaarde (oftewel: Rd-waarde). Hoe hoger die waarde, hoe minder materiaal je nodig hebt en hoe minder ruimte het dus inneemt. Dit kan je ook in je overweging meenemen bij de keuze voor een bepaald type materiaal. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet de Rd-waarde minimaal 3.5 zijn. Beter nog is een waarde van 4.5. Om dit te bereiken heb je doorgaans de volgende dikte nodig:

 • Glaswol of steenwol: 13 tot 20 centimeter
 • PUR of PIR: 9 tot 14 centimeter
 • Cellulose: 13 tot 21 centimeter

Vochtproblemen voorkomen met onderdak en dampscherm

Je dak isoleren vraagt om meer dan simpelweg wat materiaal plaatsen tegen je dak. Het is belangrijk goed te letten op de vochtbestendigheid van het isolatiemateriaal. Hiervoor zijn een onderdak en een dampscherm nodig. Een onderdak is een beschermde laag onder de dakbedekking die ervoor zorgt dat regen niet in het isolatiemateriaal terechtkomt. Een dampscherm wordt aan de binnenkant van de isolatie geplaatst om te voorkomen dat vocht van binnenuit de woning het isolatiemateriaal binnendringt. In sommige isolatiematerialen is dit dampscherm al geïntegreerd.

Wanneer je dak isoleren?

Wanneer kies je nu voor dakisolatie? Ligt het bouwjaar van je huis na 1983? Dan is is de kans groot dat je woning al voorzien is van dakisolatie en is het dus overbodig. Veel woningen van na dat bouwjaar beschikken zelf al over goede isolatie. Je kunt dakisolatie ook combineren met andere vormen, zoals vloerisolatie, voor optimaal comfort.